ris-rijkschroeff-juristen
contact

Wanneer is een overeenkomst een rechtsgeldige overeenkomst?

Iedereen heeft bijna dagelijks te maken met overeenkomsten. Of het nu gaat om het kopen van een brood, verzekeringen of een afspraak met de plaatselijke fietsenwinkel, overeenkomsten vormen de basis van alle afspraken. In dit artikel kijken we naar wat een overeenkomst een geldige overeenkomst maakt en wanneer een overeenkomst niet geldig is.

Aanbod en aanvaarding

Voor een rechtsgeldige overeenkomst moet er een aanbod zijn gedaan en dat aanbod moet zijn aanvaard. Is er geen aanbod gedaan of is deze niet aanvaard, dan is er ook geen sprake van een rechtsgeldige overeenkomst.

De voornaamste elementen van de inhoud van overeenkomst moeten worden genoemd wil er sprake zijn van een aanbod. Voorbeeld: de bakker legt een brood in de vitrine met een prijskaartje daarbij. De voornaamste elementen zijn hier het brood en de prijs die voor dat brood betaald moet worden.

Het aanvaarden van dit aanbod, een brood voor een bepaalde prijs, gebeurt meestal met een “ja” of een “oké”. In principe is dan de overeenkomst gesloten. Het kan zijn dat de wil en de verklaring niet overeenkomen waardoor er alsnog geen rechtsgeldige overeenkomst is. Daarover hieronder meer.

Wilsverklaring

Voor een rechtsgeldige overeenkomst moet er niet alleen een aanbod en een aanvaarding van dat aanbod zijn, maar moeten de partijen een bepaalde wil daarover hebben en deze wil ook hebben verklaard. De wil en de verklaring moeten dus overeenkomen.

Als een fietsenwinkel een nieuwe elektrische fiets wil verkopen en hij zet de fiets in de etalage met een prijskaartje van €129,- in plaats van €1.290,-, dan is er wel een aanbod maar de wil om de fiets te verkopen voor €1.290,- komt niet overeen met de verklaring van €129,-. Als er dan een klant binnen komt en zegt dat hij het aanbod van €129,- aanvaard, dan is er alsnog niet een rechtsgeldige overeenkomst gesloten, want de wil en de verklaring komen niet overeen. Het is zelfs zo een groot verschil dat je van tevoren kan weten dat het niet klopt. Ook hier bestaat een uitzondering op.

Gerechtvaardigd vertrouwen

Het kan zijn dat de wil en de verklaring niet overeenkomen maar dat er wel een rechtsgeldige overeenkomst tot stand komt. Dat kan in het geval dat de acceptant ervan uit mocht gaan dat wat de aanbieder verklaard hij ook heeft gewild. Als we kijken naar de fietsenwinkel en de verkoper heeft dit keer een prijskaartje van €1.090,- aan de fiets gehangen. Dit prijsverschil is zo klein dat het bijvoorbeeld zou kunnen gaan om een korting. Er mag dan gerechtvaardigd op worden vertrouwd dat de fietsenwinkel het aanbod had willen doen.

Conclusie

In beginsel is een overeenkomst rechtsgeldig wanneer er een aanbod is gedaan en dit aanbod is aanvaard. Daarnaast moet wat partijen hebben gewild en verklaard overeenkomen. Mocht wil en verklaring niet overeenkomen dan kan er alsnog een rechtsgeldige overeenkomst zijn wanneer een van de partijen er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de ander heeft gewild wat hij heeft verklaard.

Mocht u nadere informatie willen over dit onderwerp of een afspraak willen maken dan kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 020 - 491 78 01 of u kunt een email sturen naar info@ris-rijkschroeff.nl.