ris-rijkschroeff-juristen
contact

Onenigheid over de inhoud van een overeenkomst

Bedrijven sluiten met grote regelmaat overeenkomsten. Vaak wordt er onderhandeld over de inhoud van het contract, soms ook niet. Hoe dan ook is het altijd belangrijk om op papier te zetten wat er is overeengekomen. Op die manier weet iedereen altijd wat er is afgesproken en kan er ook bewezen worden wat er is afgesproken. Maar wat nu als een van de partijen vindt dat een onderdeel uit het contract anders moet worden uitgelegd dan hoe de andere partij het ziet? Dan is er opeens een probleem: hoe moet de overeenkomst worden uitgelegd. In dit artikel gaan we daar op in.

Wat er fout kan gaan

Het lijkt simpel, het bedrijf is groeiende en u gaat verhuizen naar een grotere locatie. Omdat u groeit en meer ruimte heeft voor personeel wilt u alvast extra werkplekken creëren. Voor die werkplekken heeft u nieuwe bureaus nodig en sluit een koopovereenkomst voor een nieuw bureaueiland.

Hier kan geen onenigheid over ontstaan zou u denken. Maar wat nu als u een eiland voor vier personen krijgt geleverd en u eigenlijk maar ruimte heeft voor twee? Dat is niet wat u voor ogen had en daar is ook niks over afgesproken. En wat nu als het ook nog eens zit sta bureaus zijn terwijl u enkel zitbureaus wil?

Het is wel duidelijk dat het belangrijk is om in de overeenkomst goed uit te leggen wat de bedoeling precies is. Het is over het algemeen onmogelijk om alles precies uit te leggen. Toch is het belangrijk dat dit wel zoveel mogelijk te doen. Dat betekent soms wel dat de overeenkomst erg lang wordt. Afhankelijk van waar de overeenkomst betrekking op heeft, is dat soms noodzakelijk om te zorgen dat de partijen goed weten wat er verwacht wordt.

De manieren waarop een overeenkomst kan worden uitgelegd

Naast dat er onenigheid kan ontstaan over de inhoud van een overeenkomst, kan er ook onenigheid ontstaan over de manier hoe de inhoud moet worden uitgelegd. Er zijn mensen die vinden dat het contract moet worden uitgelegd aan de hand van wat de partijen eigenlijk bedoeld hebben. Er zijn ook mensen die vinden dat de inhoud taalkundig moet worden uitgelegd.

Bedoeling van partijen

Over het algemeen wordt de inhoud van een overeenkomst uitgelegd aan de hand van wat partijen hebben bedoeld. In dit geval wordt er gekeken naar wat partijen dachten dat er werd bedoeld, hun verklaringen daarover, hoe zij zich hebben gedragen en wat zij van elkaar mochten verwachten.

Als de koper van het bureaueiland een week eerder bij dezelfde verkoper tien dezelfde eilanden heeft gekocht en hij bestelt er nog een bij, dan zal daar dezelfde mee worden bedoeld als de vorige bestelling. Als de koper iets anders krijgt, dan zal daar onenigheid over ontstaan. Het is dus wel belangrijk dat de partijbedoelingen bekend zijn. In dit geval een bijbestelling.

Taalkundig

Het kan ook zijn dat men puur naar de betekenis van de bepalingen wordt gekeken. In dat geval wordt er niet alleen taalkundig gekeken naar de bepalingen, maar wordt er ook gekeken naar de rest van de overeenkomst en naar de overige omstandigheden van het geval. Dat laatste wordt ook gedaan als er wordt gekeken naar de bedoeling van partijen.

Deze manier van de overeenkomst uitleggen heet de cao-norm en wordt enkel toegepast bij overeenkomsten die tot derden strekt en het gewenst is dat de uitleg voor iedereen hetzelfde is. Deze norm wordt niet heel veel gebruikt buiten de uitleg van cao’s om.

Overige omstandigheden van het geval

We hebben gezien dat in beide gevallen naar overige omstandigheden van het geval moet worden gekeken. Ondanks dat, wordt er niet naar hetzelfde gekeken. Als er wordt gekeken naar de bedoelingen van partijen, dan wordt er naar alle overige omstandigheden gekeken. Dat is bij de cao-norm niet het geval. Daarbij wordt enkel gekeken naar:

  • De tekst en de toelichting daarop;
  • Of het logisch is dat partijen dit hebben afgesproken;
  • De gedachte achter de afspraak;
  • Hoe redelijk de uitkomst van de bepaling is;
  • Hoe de uitleg past binnen de rest van de overeenkomst;
  • Wat de normale betekenis van een bepaling is.

Conclusie

Als u met een ander iets overeenkomt, dan is het altijd goed om dat op papier te zetten. Zo weet u wat u heeft afgesproken en kunt u dat ook bewijzen. Toch komt het voor dat als er op papier staat wat er is afgesproken dat er onenigheid ontstaat over wat er in de overeenkomst staat. De een legt de inhoud van de overeenkomst uit naar wat partijen hebben bedoeld en de ander doet dat taalkundig. Het is zo dat niet altijd beide manieren gebruikt kunnen worden. Over het algemeen wordt een overeenkomst het vaakst uitgelegd aan de hand van wat partijen hebben bedoeld. Het is altijd raadzaam om bij het opstellen van een overeenkomst een jurist te raadplegen of deze de overeenkomst te laten opstellen. Op die manier is de kans kleiner dat er onenigheid ontstaat over inhoud van het contract.

Mocht u nadere informatie willen over dit onderwerp of een afspraak willen maken dan kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 020 - 491 78 01 of u kunt een email sturen naar info@ris-rijkschroeff.nl.