ris-rijkschroeff-juristen
contact

In ieder geval tot 2020 geen boetes wet DBA

Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft bekend gemaakt dat zzp’ers en hun opdrachtgevers tot in ieder geval 1 januari 2020 niet worden beboet, als blijkt dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband.

Vanaf juli dit jaar wordt de mogelijkheid op handhaven verruimt en wordt er actiever jacht gemaakt op mensen die bewust niet aan de regels voldoen. Zij krijgen wel eerst een waarschuwing voordat er boetes worden uitgedeeld. ‘Het gaat om situaties waarin iemand heel helder is gewaarschuwd dat iets een schijnzelfstandigheid is en dat willens en wetens laat bestaan. Dan zeggen wij: dat is kwaadwillend’, aldus staatssecretaris Snel.

Volgens minister Koolmees wil het kabinet een halt toeroepen aan de situatie dat zzp’ers voor een tarief dat zo laag is werken dat zij zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen kunnen opbouwen. Daarbij vindt het kabinet het ook belangrijk dat zzp’ers een bewuste keuze hebben gemaakt om te gaan ondernemen en niet in een schijnconstructie worden gedwongen.