ris-rijkschroeff-juristen
contact

Gemeente mag winkeliers uit de stadsrand weren

Het Europees Hof heeft bepaald dat gemeenten een stokje kunnen steken voor het vestigen van detailhandel aan de randen van hun gemeente. De eigenaar van een pand dat al 20 jaar gedeeltelijk leeg staat heeft de zaak aangespannen tegen gemeente Appingedam.

Door het weigeren van een bepaalt schoenen- en kledingwinkel wil de gemeente voorkomen dat het stadshart verpaupert doordat er winkelpanden leeg komen te staan als gevolg van de verhuizing naar de stadsrand.

Appingedam heeft, net als vele andere gemeenten, in het bestemmingsplan bepaald dat aan de rand van de gemeente slechts winkels met omvangrijke producten, zoals meubels en bouwmaterialen, gevestigd mogen worden. Andere detailhandel moet zich vestigen in het centrum van de gemeente.

De Raad van State heeft aan het Europees Hof de vraag voorgelegd of er sprake is van een dienst bij detailhandel. Als er sprake is van een dienst, dan valt de detailhandel onder de Europese Dienstenrichtlijn en mogen retailers zich overal vestigen.

Het Europees Hof heeft bepaald dat detailhandel een dienst is. Dit houdt in dat winkeliers zich in principe overal mogen vestigen. Het Hof heeft echter ook bepaald dat gemeenten winkels mogen weren als ze daar een dwingende reden van algemeen belang voor kunnen aanvoeren. Verpaupering van het stadscentrum is daar een voorbeeld van.