ris-rijkschroeff-juristen
contact

Dutch FilmWorks krijgt groen licht van de Autoriteit Persoonsgegevens om persoonsgegevens te verwerken

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bepaald dat filmdistributeur Dutch FilmWorks IP-adressen van illegale downloaders mag verwerken. Dutch FilmWorks heeft voldoende waarborgen getroffen voor een behoorlijke en zorgvuldige verwekring van de persoonsgegevens.

Het doel van de verwerking van persoonsgegevens is om inbreuk op auteursrechten tegen te gaan. Dutch FilmWorks heeft bij de toezichthouder het voornemen gemeld om IP-adressen te verwerken van mensen die auteursrechtelijk beschermde titels uploaden, zonder dat zij dat wettelijk mogen.

Zonder dat de betrokkene hierover wordt ingelicht, zal de filmdistributeur de IP-adressen vijf jaar bewaren. Volgens de toezichthouder brengt dit bijzondere privacyrisico’s met zich mee. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft daarom een voorafgaand onderzoek ingesteld om te kijken in hoeverre de voorgenomen verwerking in verhouding staat tot het doel dat Dutch FilmWorks ermee wil bereiken.

De toezichthouder heeft vastgesteld dat de filmdistributeur voldoende waarborgen heeft getroffen voor een behoorlijke en zorgvuldige verwerking. Er is bijvoorbeeld een gedragsregeling en een informatiebeveiligingsbeleid opgesteld. Hierin is, onder andere, opgenomen een afbakening van de doelgroep, een klachtenregeling en een uitwerking van de rechten van betrokkenen.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het besluit op 6 december gepubliceerd in de Staats Courant. Er kan tot zes weken na deze datum bezwaar worden gemaakt.