ris-rijkschroeff-juristen
contact

Bundeskartellamt dreigt Facebook met sancties

Het Bundeskartellamt (Duitse mededingingsautoriteit) dreigt Facebook opnieuw met sancties wegens de manier waarop Facebook persoonsgegevens van gebruikers verzamelt en verkoopt. De sancties kunnen grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van Facebook. Een groot deel van de omzet wordt immers verkregen door gericht verkoop van advertenties.

Andreas Mundt, voorzitter van de Duitse kartelwaakhond, heeft in een interview met de Financial Times aangegeven dat hij overweegt om Facebook te verbieden data over het internetverkeer van haar gebruikers op andere websites te verzamelen.

In maart 2016 heeft de Bundeskartellamt al eerder bekend gemaakt een onderzoek te zijn gestart naar Facebook. Toen werd er onderzoek gedaan naar de marktmacht van Facebook en het mogelijk misbruiken van het verzamelen van persoonsgegevens.

De bescherming van persoonsgegevens wordt in Duitsland gezien als zeer belangrijk burgerrecht. Duitsland kent een strenge privacywetgeving wat voortkomt uit de ervaring in de Tweede Wereldoorlog en het misbruik van persoonsgegevens door de DDR.